Фондова робота в Музеї Флоту Харківського дитячо-юнацького клубу моряків

Червень це той місяць літа, коли для Музею клубу моряків починається насичена подіями та екскурсіями робота. З початком бойових дій і неможливістю впроваджувати в дію таку важливу функцію музейного осередку як екскурсійна робота, актив музею долучився до фондової роботи, яка вимагає ретельної уваги і часу, якого так не вистачало в мирні часи.
Музей нашого клубу хоча і має морський характер, але активно проводить охоронну і краєзнавчу роботу. За часи краєзнавчих походів було зібрано унікальний етнографічний і археологічний підйомний матеріал, який чекав на свою камеральну обробку і дослідження в музейному сховищі. Проводячи систематизацію матеріалу, який надходив протягом останнього десятиріччя, було приділено увагу археологічним знахідкам з кременю. Це і скребачки, гостроконечники, кам’яні проколки, ножі, наконечники на списи, стріли і дротики. Подібні артефакти приваблюють увагу майстерною, часто односторонньою, а іноді і двосторонньою обробкою ріжучих країв зброї – ножів, гостроконечників і наконечників на стріли. Маленькі фасеточки, які обрамлюють гострі краї предметів, говорять про значну професійну вмілість майстрів, які займалися виготовленням подібних предметів з кременю. Цікавими є і крем’яні вкладиші до вкладишевого серпу, ймовірно виготовленого з рогу. В розщеплений ріг вставлялися крем’яні різаки, які частіш за все мають форму трапеції і подібним предметом праці можна було працювати в полі ще в епоху неоліту (VІІ-ІV тис. до н.е.) – новокам’яного віку, коли зароджується землеробство.
Матеріал, який було досліджено, описано і введено до археологічного фонду музею клубу надійшов з різних районів Харківщини, хоча найближча сировинна база кременю, з якого було виготовлені обстежені предмети, знаходиться на р. Сіверський Донець, в районі Ізюму. Таке поширення крем’яних скребачок, ножів, гостроконечників, різаків, наконечників для стріл і списів, проколок майже по всій території Харківщини в різних археологічних культурах говорить про важливу роль каменю в господарській діяльності населення нашого регіону від неоліту до ранньозалізного віку. Тепер в залах музею з морським характером можна проводити уроки історії України для учнів освітніх закладів нашого міста.
Кiлькiсть переглядiв: 36